tmp
How-to-wash
How-to-wash
How-to-wash

How to wash

your raw or dry denim?

woensdag 9 oktober 2013

Veel van onze Fans vragen hoe en hoe vaak ze hun jeans het beste kunnen wassen of reinigen.

Laten we beginnen met te zeggen dat je vooral moet doen wat je zelf prettig vindt. Toch adviseren we wel om je dry of raw denim toch echt eerst 6 maanden te dragen (eigenlijk elke dag) voor hij de eerste keer gewassen wordt. Immers pas dan krijg je die echt ‘second-skin’ denim look & feel.

Waarom?
Een van de eerste stappen in de manufacturing van je denim is het kleuren, oftewel het ‘indigo dying’. De denim wordt ondergedompeld in een bad met indigo verf, die door de denim wordt geabsorbeerd. Hoe langer je wacht met wassen, hoe beter de indigo wordt vastgehouden in je denim. Dit lukt nooit voor 100%, dus bij de eerste wasbeurt verlies je altijd iets van de diep blauw/zwarte kleur en het ‘stijve’ gevoel van de denim. Maar om de originele kleur en ‘feel’ zo goed mogelijk vast te houden, moet je dus minimaal 6 maanden wachten voor je eerste wasbeurt (maar niet langer dan 1 jaar). Was je eerder, dan zal de ‘breaking-in’ niet zo mooi verlopen en door het verlies van de originele donkere kleur de tekening van je denim minder diep en mooi zijn.

Tips:
- Maak je broek niet korter voordat deze gewassen is, omdat denim sowieso krimpt in de lengte.
- Was je denim apart van andere kleding. Immers door het natuurlijk ‘bloeden’ van de denim tijdens het wassen kleurt alles wat er bij zit indigo blauw.
- Pas op, hoe heter het water, hoe meer krimp.
- Altijd vlak (dus niet gekreukt) en aan de lucht laten drogen. Zeker niet op de verwarming of in de droger, dit is desastreus voor de fit, de (ver)kleuring en het contrast.

Klein 'onderhoud'.
Als je wat op je broek morst, probeer het dan door deppen en licht vegen met een (papieren) doekje te verwijderen. Gebruik geen zeep, want dit verstoort het natuurlijk proces van verkleuring en de ‘breaking-in’.
Om geurtjes tegen te gaan kun je Mr. Black Refresh gebruiken, waarna je de broek enige tijd, bij voorkeur buiten, uit laat hangen.

Groot 'onderhoud’.
-Zet een laagje van zo’n 10 cm. lauw water in het bad.
-Gebruik een kleine hoeveelheid wasmiddel, bij voorkeur Mr. Black Wash of een ander wasmiddel bestemd voor donkere was. Gebruik geen bleekmiddel of standaard wasmiddel.
- Leg je denim binnenstebuiten en plat in het water en leg er iets zwaars op om te zorgen dat de broek helemaal ondergedompeld is en dus niet gaat drijven.
- 45 minuten laten weken.
- Goed spoelen met koud water om de zeep te verwijderen.
- Aan de lucht laten drogen, bij voorkeur buiten en in de zon.
Bij echt donkere denim of zwaardere kwaliteit, boven 18 oz., is het soms verstandig om even voor te wassen in koud water met een kwart kopje zout en een kwart kopje azijn.

Tot slot het ‘how-to’ filmpje. Deze circuleren er meer, maar deze is een van de mooiere. Niet alles gebeurd volgens de regels, maar eigenlijk zijn er geen echte regels.

Dus, 'have fun breaking-in your own personal denim’.
 

Reageer via Facebook