tmp
Jeans-misverstand
Jeans-misverstand
Jeans-misverstand

Jeans misverstand

De 5-de pocket

zondag 9 december 2012

De 5-de pocket is een echt jeansbegrip. Immers een basic jeans heeft vijf pockets, twee achterzakken, twee voorzakken en de kleine pocket, boven de rechter voorzak, de coinpocket. Vaak wordt verondersteld dat dit kleine zakje, dat overigens vroeger groter was, de 5-de pocket is. Dit is echter niet zo, want de eerste jeans hadden maar een achterzak en een cinch back (het kleine riempje op de achterzijde om de broek te kunnen aansnoeren). En een extra toolpocket op het bovenbeen. Dit was de vijfde pocket.

Pas later, in 1901, werd voor het eerst de tweede achterzak toegevoegd. De toolpocket was inmiddels al verdwenen. Daarom is eigenlijk de tweede achterzak de 5-de pocket, en niet, zoals vaak wordt aangenomen, de coinpocket. Deze was immers van het prilste begin al aanwezig op jeans. 

Pace jeans heeft het aangedurfd om een mooie Limited Edition met slechts een achterzak op de markt te brengen. Een Neustedter Brothers, waarvan Michael Allan Harris, denim archeoloog en schrijver van het boek ‘Jeans of the Old West: A History’, een origineel exemplaar heeft opgegraven. De Limited Edition van Pace is een exacte replica. Gedurfd en zeer exclusief.

 

Reageer via Facebook