tmp

Marc Newson by G-Star

in Elsevier Stijl

zondag 17 maart 2013

Het komt zelden voor dat industrieel ontwerpers zich op het modepad wagen. De veelzijdige Australische ontwerper Marc Newson (49) schrikt er niet voor terug. Het Nederlandse merk G-Star brengt al sinds 2004 elk seizoen een collectie van zijn hand uit. Deze collecties bestaan uit eenvoudig ogende kledingstukken, maar als van dichtbij wordt gekeken, vallen unieke details op zoals een minimum aan naden, mouwen uit één stuk en verborgen zakken. De collecties zijn casual en toch elegant. 'Eigenlijk ga ik bij het ontwerpen van kleren net zo te werk als met alle andere dingen die ik ontwerp. Ik werk niet, zoals modeontwerpers, met patronen. lk werk direct driedimensionaal,' zegt Newson, die voor een bliksembezoek in Nederland is wegens de nieuwe G-Star-collectie en de presentatie van een vuistdik boek over zijn werk. Die werkwijze leidt ertoe dat een aantal van zijn kledingstukken uit één stuk stof is gemaakt en geen naden heeft. Typerend in de nieuwste collectie van Newson zijn de 'technische ritsen', die worden geaccentueerd door de getapete naden. Newson heeft geen idee van wat er op de catwalk gebeurt en wat wel en niet mode is. Dat volgt hij allemaal niet. 'Mijn taak is juist om andere mensen te beïnvloeden en niet om zelf beïnvloed te worden. Ik kijk alleen naar wat ik zelf zou willen hebben. Ik denk ook dat G-Star me juist interessant vindt, omdat ik niet uit de wereld van de mode kom. En ik voel me thuis bij hun down-to-earth-filosofie.'

Reageer via Facebook