tmp
Ounce-weight
Ounce-weight
Ounce-weight

Ounce weight

What does it mean?

woensdag 31 augustus 2016

Als je een Dry denim koopt, komt vaak het ounce gewicht ter sprake. Het is echter niet altijd voor iedereen duidelijk wat er mee bedoeld wordt. Daarom een korte toelichting.
Als we het over het gewicht van een (dry) denim hebben, bedoelen we het gewicht in ‘ounces’ (28 gram) per ‘square yard’ (91 bij 91 centimeter). Er zijn lichtgewicht doeken, vaak onder de 12 oz. (ounces/square yard), medium doeken tussen 12 en 16 oz. en de zwaargewichten over de 16 oz.. Bij Vielgut gaan we tot 23 oz. (de 1948 van Pike Brothers).
Leuk is misschien om te weten wat het oz. gewicht voor effect heeft op het totale gewicht van een jeans. Nudie Jeans heeft dit voor ons een keer uitgezocht. Een 10.75 oz. Thin Finn Dry (Ecru Embo) weegt 19.401 oz., oftewel 550 gram. Een in fit vergelijkbare 13.5 oz. Grim Tim Dry (Selvage) weegt bij een vergelijkbare maat 25.362 oz., oftewel 719 gram.
Een lichter doek maakt de jeans natuurlijk lichter in gewicht. Ook gaat het ‘breaking-in’ van deze jeans makkelijker. Je ziet sneller resultaat.
Een zwaarder doek vraagt meer doorzettingsvermogen en werk. In het begin dus doorzetten, maar het loont zeker de moeite omdat vaak het resultaat toch wat mooier wordt.
De ‘midweights’ geven het beste van beide werelden. Probeer je voor het eerst een Dry, dan is een ‘lightweight’ een mooie optie. En voor de echte die-hards ontkomen we niet aan de ‘heavyweights’, oftewel boven de 16 oz.
Hoe dan ook, niets mooier dan de ‘breaking-in’ van een Dry denim om je eigen jeans de creëren.

 

 

Reageer via Facebook