tmp
Recensie-Pike-Brothers-Me
Recensie-Pike-Brothers-Me

Recensie Pike Brothers Mechanic Bib 1935

door Tom Donk

dinsdag 11 februari 2014

Ik draag nu ook de 1935 Mechanic Bib!
Al een hele tijd wilde ik heel graag een authentiek Amerikaans tuinpak uit de jaren dertig gaan dragen. Zo’n stoere BIB Overall waarin je die bouwvakkers op die bekende foto’s van wolkenkrabbers in New York ziet. Heel basic en praktisch dus, gemaakt van onverwoestbaar zwaar denim, met een grote voorklep met grote afsluitbare klepzak, brede bretels, diepe steekzakken en als sluiting twee rijen metalen knopen opzij.
Via internet kwam ik erachter dat ze weer opnieuw gemaakt worden, door de firma Pike Brothers in Duitsland, die in retro-kleding gespecialiseerd is. De ‘1935 Mechanic BIB’, zoals hun model heet, is inderdaad een heel mannelijke tuinbroek, exact volgens de oude patronen van toen vervaardigd. Ik wist meteen: die wil ik ook gaan dragen! Er bleken gelukkig ook in Nederland een paar winkels te zijn die hun spullen verkochten. Ik had zelf nog niet eerder zo’n tuinbroek gedragen.
Het was dus een heel bijzondere ervaring om die
Pike Brothers voor het eerst aan te trekken. Al het gewicht was indrukwekkend. Omdat het denim nog zeer hard was,  had ik hulp van de verkoper nodig om de knopen dicht te krijgen en de voorklep vast te maken. Die voorklep was overigens zo stijf, dat hij bijna vanzelf rechtop bleef staan! Maar de Pike bleek bijzonder comfortabel. En zowel van voren als van achteren ziet hij er heel stoer uit. Het is in het begin natuurlijk best wel wennen om zo’n tuinpak te dragen, vanwege die enorme voorklep die je hele borst bedekt, het brede rugstuk, en met name het feit dat hij aan de zijkanten echt heel erg hoog sluit, zeker vergeleken met de laagzittende jeans die nu in de mode zijn. Dankzij de bovenste zijknopen zit hij zeer nauw om je lichaam. Als je loopt voel je hem voortdurend licht aan je schouders en heupen trekken, wat overigens best een aangenaam gevoel is. Je bent je er voortdurend van bewust dat je een echte Bib Overall aan hebt.
Wat eigenlijk ook best wennen is, is om als man een tuinbroek in het openbaar te dragen. Zeker omdat nog maar zo weinig mannen het durven. Het is een heel aanwezig kledingstuk, omdat de enorme voorklep zich onvermijdelijk aan iedereen opdringt. Toen ik mijzelf voor de eerste keer in de spiegel in dit zware tuinpak van Pike Brothers zag, moest ik er ook zelf wel even aan wennen.
Ik heb de Mechanic Bib sinds ik hem een paar weken geleden gekocht heb echter vrijwel elke dag aan. Dat moet volgens Pike Brothers ook zodat hij goed in vorm komt. Elke ochtend als ik voor de keuze sta, wat trek ik aan, denk ik weliswaar eerst: vandaag eens een andere broek. Maar dan zie ik de Pike nog op de stoel liggen, en dan is de verleiding toch te groot en valt de keus toch weer onherroepelijk daarop! Het is echt geweldig, om nu eindelijk ook zo’n klassieke Amerikaanse BIB Overall te kunnen dragen! Nooit geweten dat ze zo lekker zouden zitten! Het vergde overigens in het begin wel wat, om steeds zo opvallend gekleed te zijn, zowel thuis als ook op mijn werk, omdat ik het tuinpak binnenshuis natuurlijk altijd onbedekt draag, zonder een trui of spijkerjack eroverheen, dus met de voorklep en het rugstuk volledig zichtbaar.  Anders kun je net zo goed een gewone spijkerbroek aantrekken.

(Recensie door en voor verantwoording van Tom Donk, happy Pike customer!)

Reageer via Facebook