Lee

Lee Mercantile Company, gestart in 1889, is een authentiek amerikaans denimmerk, ontstaan uit de Amerikaanse workwear traditie. Lee staat bekend om de talrijke vernieuwende impulsen die het de denimwereld gaf. In 1913 introduceerde Lee de iconische Union-All (overalls). Later, in 1920, vond Lee ook de zogeheten zipper-fly (rits) jeans uit, net als het eerste jeans jack.
Lee 101 is een ode aan het fantastische erfgoed en de geschiedenis van dit all American denimmerk. De 101 ontwerpen vinden hun oorsprong in de klassieke stijlen uit de begin periode van het label en verdere ontwerpen door de tijd heen. Lee 101 biedt authenticiteit in combinatie met een nieuw sartorialisme. Voor elke Lee 101 jeans wordt enkel denim van topkwaliteit gebruikt, afkomstig van de beste Japanse en Italiaanse fabrieken.

‘Lee The Archives’ collectie gaat nog een stapje verder, immers stuk voor stuk opgediept uit het verbazingwekkende, 120 jaar oude archief van Lee. Elk item is een stukje geschiedenis, een exacte selvage denim replica van iconische Lee modellen. Authentieke workwear zoals die oorspronkelijk gemaakt werd voor cowboys, boeren en spoorwegarbeiders die allemaal op zoek waren naar sterke en beschermende kleding. ‘The Archives’ collectie laat de geschiedenis van de onderneming simpelweg voor zichzelf spreken en omvat unieke stukken, zoals de beroemde mecaniciën overall van H.D. Lee zelf, de Union-All. En de legendarische Lee Cowboy 101B jeans uit 1924, de revolutionaire 101Z jeans uit 1926, de jeans die James Dean droeg in de film Giants (1956) en het Storm Rider Jacket met dekenvoering, gedragen door Marilyn Monroe in de film The Misfits (1961). Alle kledingstukken van deze Limited Edition collectie worden exclusief in Japan gemaakt door denim aficionados met dezelfde naai-, snij- en weefmachines als in de jaren ‘30, ‘40 en ‘50 en ook voorzien van exact dezelfde knopen, dezelfde ritsen, hetzelfde katoen (13 ¾ ounce indigo selvage denim) en dezelfde klinknagels als hun illustere voorgangers. Denim voor de echte liefhebbers dus.

Bekijk de collectie in de Vielgut webshop

Lee Lee Lee Lee Lee Lee Lee